O nas

Učitelja se izobražujeva na strokovnih izobraževanjih pod vodstvom utemeljiteljev  programa MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) in glavnih protagonistov razvoja čuječnosti v svetu, dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Sakija Santorellija, strokovnih direktorjev čuječnostnih programov na UMass v ZDA Melisso Blacker in Florence Meleo-Meyer ter Boba Stahla in njihovih sodelavcih.

Robert Križaj

Robert Križaj (1973), uni.dipl.ekon., je edini potrjen učitelj programa MBSR (Qualified Teacher) v Sloveniji s strani CFM (Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society, University of Massachusetts Medical School, ZDA) kjer je program nastal. Udeležuje se strokovnih izobraževanj pod vodstvom utemeljitelja programa, dr. Jon Kabat-Zinna in njegovih sodelavcev s CFM:

 • MBSR in Mind-Body Medicine, Residential Training/Retreat
  (Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli; Ludvika, Švedska, 2010)
 • Practicum (formerly Internship) in MBSR
  (Melissa Blacker, Florence Meleo-Meyer; Nemčija, 2011)
 • Teacher Development Intensive in MBSR
  (Florence Meleo-Meyer, Anita Olsson; St.Arbogast, Avstrija, 2013)
 • Midsummer Mindfulness – Practice as Science, Mindfulness & MBSR Workshops
  (Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer, Bob Stahl, Judson Brewer; Rim, 2016)
 • CFM MBSR Supervision (Charlotte Borch-Jacobsen, feb-apr 2017)

Od leta 2010 sem vodil več kot štirideset 8-tedenskih skupinskih treningov čuječnosti MBSR za splošno populacijo z raznovrstnimi težavami.

Na področju vpeljevanja čuječnosti v podjetja sem se izobraževal na Oxford Mindfulness Centru univerze Oxford, VB (2017).

Za vodenje programa Čuječnost v odnosu (IMP – Interpersonal Mindfulness Program) sem se izobraževal pri utemeljiteljicah tega programa Florence Meleo-Meyer in Phillys Hicks v Švici (Bern), na Nizozemskem (Naarden) in Španiji (Madrid), končno šolanje s pridobitvijo diplome pa opravil v Italiji.

Imam dolgoletne izkušnje z vadbo (Vipassana) in poučevanjem čuječnostne meditacije in joge, ki ju vadim od leta 1998:

 • Enomesečno šolanje, joga in meditacija (1998, Lago de Atitlan, Gvatemala)
 • Transcedentalna meditacija (1998-2002)
 • Vipassana (Goenka) (2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008; NEM, FRA, ITA)
 • Vipassana (IMS) 2011 (NEM), Bhante Bodhidhama (ITA, 2017)

Šolanje nadaljujem v tujini v šolah različnih tradicij ( več) ter ves čas poglabljam svoje znanje in izkušnje pod supervizijo CFM. Sem oče treh sinov in dveh pastork.

Aware of the personal benefits from his own meditation practice, Robert Krizaj, was drawn to share with others. After training steadily for many years within MBSR Professional Education and Training, at the Center for Mindfulness, at the University of Massachusetts Medical School, and at the Mindfulness Center, Brown University, Robert Krizaj brought MBSR to Slovenia. He also is trained to teach the Interpersonal Mindfulness Program, in which a relational meditation is taught.

His book with meditation practice recordings can inspire more people to engage and participate in their own health and flourishing.
 
Sincerely,
Florence Meleo-Meyer, MS, MA, LMFT

Tjaša Šubic

Mag. Tjaša Šubic (1974), dr.med., specialistka interne medicine. Tjaša je bila 15 let zaposlena v bolnišnici Golnik, opravljala je delo na vseh oddelkih bolnišnice, v kardiološki ambulanti in ambulanti za antikoagulantno zdravljenje (ki jo je tudi vodila), v pulmološki ambulanti za diagnostiko pljučnih tumorjev. Vsa leta je imela številne aktivne udeležbe na izobraževanjih po Sloveniji in tujini, predvsem na temo intenzivne interne medicine, antikoagulantne terapije ter na temo s področja svojega magisterija, kronična urtikarija. Zadnje leto se je odločila za samostojno poklicno pot in dela v pulmoloških ambulantah v Kranju in Ljubljani. Že več kot deset let se osebno ukvarja z jogo (učiteljica Sivananda  joge) ter meditacijo (Vipassana).

Zadnjih 8 let se intenzivno izobražuje in vadi prakso čuječnosti  – opravlja izobraževanja pri  ustanoviteljih MBSR (mindfulness based stress reduction) dr. Kabat-Zinnu in Sakiju Santorelliju (Massachusetts Medical University), pri dr. Bensonu (Harvard Medical School) ter dodatne tečaje in šole s področja čuječnosti:

 • MBSR in Mind-Body Medicine, Residential Training/Retreat
  (Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli; Nemčija, 2009)
 • Stress management and resiliency training for health care providers
  (Benson Henry Institute for Mind Body Medicine, Univerza Harvard, ZDA, 2012)
 • Midsummer Mindfulness – Practice as Science, Mindfulness & MBSR Workshops
  (Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer, Bob Stahl, Judson Brewer; Rim, 2016)
 • Mindful Eating Teacher’s Training Course
  (Norveška, 2018)

Tako ima poleg poznavanja medicinskega področja  tudi znanje in izkušnje s področja obvladovanja stresa, kar uporablja tako osebno v vsakodnevnem življenju  kot profesionalno. Področje stresa in drugačnega soočanja z njim je tema njenih številnih tečajev (8 tedenski MBSR tečaji), ki jih redno vodi, delavnic, predavanj tako za laike kot medicinsko osebje. Povezavo stresa ter zdravja/bolezni je predstavljala npr. na srečanjih Srce in duša, Kardiologija danes,  Srečanje urgentne medicine,  Srečanje kardiologov, Srečanje specialistov medicine dela, Nevrološko srečanje,…, različna srečanja medicinskih sester (kardiologija, revmatologija).  Več let že sodeluje tudi pri izobraževanjih s področja paliativne medicine kot vabljena predavateljica na temo čuječnosti.  Čuječnost na vseh področjih našega delovanja in življenja ji predstavlja temelj zavedanja, sprejemanja, dopuščanja, razvijanja ljubeče prijaznosti.