TEČAJ

(ME-CL) Tečaj čuječega hranjenja

Opis tečaja

Čuječnost pomeni namensko posvečanje pozornosti temu trenutku, medtem, ko se odvija, nepresojajoče. Pozorni smo na karkoli, kar se v danem trenutku dogaja, tako znotraj nas (v našem telesu, srcu, umu) kot v naši okolici, torej zunaj nas. Nepresojajoče pomeni, da pristopamo brez sodb in kritiziranja, kar je še posebej zahtevno, saj večinoma sodimo, še preden zaznamo dražljaj do konca. Ta nepresojajoči vidik je izredno pomemben, tudi v čuječem hranjenju. Z nikomer se ne primerjamo, ne sodimo ne sebe ne drugih. Smo enostavno priča številnim občutkom in mislim, ki se porajajo v povezavi s hranjenjem (že ob misli na hrano, pa med pripravo hrane, med uživanjem hrane).  

Čuječe hranjenje je torej praksa čuječnosti, ki jo izvajamo v povezavi s hranjenjem. Ker je hrana nekaj, kar nas spremlja večkrat na dan vse življenje in je povezana na več nivojih in na več načinov z našim siceršnjim načinom življenja, z odnosom do sebe, z odnosom do drugih, z našim čustvovanjem, strahovi, samopodobo…, jo kot eno temeljnih praks čuječnosti posebej izpostavljamo in ponujamo načine spoznavanja sebe preko hranjenja. Jaz osebno to imenujem ena od praktičnih, konkretnih vrat oz. dostopov do čuječega bivanja v celoti.

Čuječe hranjenje tako vključuje posvečanje polne pozornosti izkušnji hranjenja in pitja, tako znotraj kot zunaj sebe. Pozornost posvečamo barvam, vonjem, sestavi, okusom, temperaturi in celo zvokom (hrustanje!) hrane. Pozorni smo na izkušnjo telesa. Kje v telesu čutimo lakoto? Kje v telesu čutimo zadovoljstvo? Kako občutimo, če smo napol siti, če smo tri četrtine siti, če smo prepolni? Kako čuječe hranjenje vpliva na mojo izbiro hrane in na količino hrane, ki jo zaužijem?

Pozornost posvečamo tudi dogajanju v umu. Izogibamo se presojanju in kritiziranju, le opazujemo, kdaj pozornost uide stran od tega, kar jemo ali pijemo. Opazujemo impulze, ki se pojavljajo, ko zaužijemo nekaj grižljajev ali popijemo nekaj požirkov: želimo npr. prižgati televizijo, poiskati knjigo, poklicati nekoga, brskati po internetu… Zaznamo impulz in se s pozornostjo vrnemo k samemu hranjenju ali pitju. Zaznavamo, kako hranjenje vpliva na naše razpoloženje in kako naša čustva, na primer anksioznost, vplivajo na naše hranjenje. Postopoma ponovno vzpostavljamo občutek lahkotnosti in svobode ob hranjenju, ki smo ga poznali kot otroci. Ta občutek je naša naravna danost.

Vzorci hranjenja, ki jih razvijemo tekom življenja, so globoko vkoreninjeni in jih ni lahko spreminjati. Nenadne, nasilne spremembe se ponavadi ne obnesejo. Dolgoročna sprememba zahteva svoj čas in temelji na veliko majhnih korakih. Enostavno pač …. začnemo.

Recept za čuječe hranjenje vključuje zvrhano mero prijaznosti in neomejeno količino začimbe radovednosti.

Vabljeni za zanimivo in okusno raziskovanje!

Lokacije in termini

LJUBLJANA

Center za čuječnost, Ul. Jožeta Jame 12, LJ (v prostorih City joga centra)

ČET: 09.00 – 11.30 (od 18.OKT-20.DEC 2018). Celodnevno srečanje 1.12.2018.

Predstavitveno srečanje bo izvedeno v četrtek 11.10.2018 ob 9h.

Tečaj vodi Tjaša Šubic.

Cena tečaja

Cena osem-tedenskega programa Čuječega hranjenja je 250 EUR (27 šolskih ur + celodnevno srečanje 8 šolskih ur).

Nekaj mest na skupino je na voljo tudi po ceni 195 EUR (študenti do 26 let brez redne zaposlitve, upokojenci, brezposelni ter tisti, ki si osnovne cene ne morete privoščiti – največ dva na skupino).

Cena vključuje udeležbo na vseh rednih srečanjih in neomejeno celodnevnih srečanj, tri avdio posnetke z vodeno vadbo in druge materiale za vadbo doma.

Vadba doma, med posameznimi srečanji, je ključen del tečaja.